Leveren zonnepanelen nog wel iets op? Ja!

Er wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven over zonnepanelen. En daar krijgen we regelmatig vragen over, zoals: ´Leveren ze nog wel iets op?´, ´Hoe zit het met terugleverkosten en salderen?´ en ´Kan ik ze uitzetten?´ Dit zijn hele begrijpelijke vragen. We leggen u graag uit hoe het zit en laten met rekenvoorbeelden zien dat u met zonnepanelen nog steeds geld bespaart op uw energierekening.

Zonnepanelen blijven voordelig, want de opgewekte energie die u (direct) gebruikt hoeft u niet te betalen.

Terugleverkosten, hoe zit dat? 

Terugleverkosten zijn kosten die u betaalt aan uw energieleverancier als u meer stroom opwekt met uw zonnepanelen dan u zelf (direct) gebruikt. Deze extra stroom gaat naar het elektriciteitsnet. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw energieleverancier en uw contract.

Leveren zonnepanelen dan nog wel iets op?

Ja, zelfs als u terugleverkosten betaalt, bespaart u met zonnepanelen nog steeds op uw energierekening. Hieronder laten we dat zien met twee rekenvoorbeelden.

*Hoeveel kWh uw zonnepanelen opleveren hangt af van het type, de locatie en de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. We hebben voor het voorbeeld gekozen voor een gemiddelde.

Salderen

Salderen gaat over uw stroomverbruik op jaarbasis. Uw energieleverancier doet hiervoor twee dingen:

  • Hij kijkt hoeveel ‘gewone’ stroom u in een jaar van hem hebt gekocht;
  • Hij kijkt hoeveel opgewekte stroom u in datzelfde jaar aan hem hebt geleverd (omdat u dat zelf niet hebt gebruikt)

De twee hoeveelheden streept hij tegen elkaar weg. Stel: u heeft 3.000 kWh van de energieleverancier gekocht en u heeft in datzelfde jaar 2.300 kWh aan hem geleverd. Dan is het verschil 700 kWh. Alleen hierover betaalt u energiekosten.

Terugleververgoeding

Wekt u in een jaar tijd méér stroom op dan u van uw energieleverancier koopt? Dan krijgt u voor deze extra teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw energieleverancier en uw contract.

Kan ik zelf iets doen om de terugleverkosten van mijn zonnepanelen te verminderen?

Ja, probeer uw opgewekte energie direct te gebruiken. Zet bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser aan als de zon schijnt. Dan gebruikt u direct de energie die uw zonnepanelen opwekken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u zo weinig mogelijk stroom teruglevert aan het net en hierdoor dus minder terugleverkosten hoeft te betalen.

Schijnt de zon? Zet dan uw wasmachine aan. Zo gebruikt u direct de stroom die uw zonnepanelen opwekken.

Controleer ook jaarlijks uw energiecontract. Sommige energieleveranciers brengen geen of minder kosten in rekening voor het terugleveren van stroom. En durf over te stappen naar een  andere energieleverancier als die voordeliger is.

Kan ik mijn zonnepanelen uitzetten of laten verwijderen?

Nee, wij verwijderen geen zonnepanelen. Ook al is de besparing op uw energierekening iets minder geworden door de extra kosten, met zonnepanelen is uw energierekening lager dan zonder zonnepanelen. Ga ook niet zelf aan de slag, bijvoorbeeld door de zonnepanelen uit te schakelen. Dit is gevaarlijk en de installatie kan beschadigen.

Wat als straks de salderingsregeling stopt?

Per 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. Wat dit gaat betekenen voor de teruglevergoeding en de terugleverkosten is nog niet bekend. Toch blijven zonnepanelen altijd een voordeel opleveren, want de opgewekte energie die u zelf (direct) gebruikt hoeft u niet te betalen.

We houden de ontwikkelingen goed in de gaten, omdat wij willen dat zonnepanelen voor u de moeite waard blijven. Wanneer wij meer weten, praten we u bij.